27.04.2015 [pondělí] - 03.05.2015 [neděle], zveřejněno: 27.04.2015, kategorie: Akce

Izraelský týden na Univerzitě Karlově

Izraelský týden na Univerzitě Karlově

Pražské centrum židovských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy srdečně zve na "III. Izraelský týden na Univerzitě Karlově: perspektivy izraelských studií v České republice".

„Izraelský týden“ si klade za cíl zmapovat nosná témata izraelských studií v podání českých a zahraničních odborníků a zároveň propojit domácí odbornou veřejnost s izraelskými a dalšími mezinárodními institucemi. Izraelská studia představují interdisciplinární platformu pro studium moderní izraelské historie, politiky, společnosti, kultury a umění. Pozornost je dále věnována studiu židovských komunit v diaspoře po vzniku Státu Izrael. Projekt slouží jako platforma pro možný budoucí rozvoj výzkumu a výuky v oboru izraelských studií na FF UK v Praze.

PROGRAM

PONDĚLÍ 27/4

16:30-17:40 Zahajovací přednáška "Is zionism colonialism?": Yoav Gelber (emeritní profesor University of Haifa a ředitel Nevzlin programu IDC, Herzliya) IN ENGLISH/V ANGLIČTINĚ
17:45-18:45 „Od antisemitismu k antisionismu: Československo po roce 1948“: Lena Arava-Novotná (Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy)
18:45-20:00 Debata „Kulturni bojkot Izraele: Cui bono?“: Hosté: Tamara Moyzes (izraelsko-slovenská politická umělkyně, kurátorka a dokumentaristka žijící a tvořící v Praze) a Jitka Pánek Jurková (vedoucí kulturního úseku Velvyslanectví Státu Izrael). Moderuje: Marina Šternová (ředitelka festivalu Days of Jerusalem a bývalá kulturní attaché ČR v Izraeli).

ÚTERÝ 28/4

10:30-11:30 "The Czech Lands and Palestine in the light of 13th-century coin finds": Roman Zaoral (Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy) IN ENGLISH/V ANGLIČTINĚ
11:30-13:00 „Izraelsko-palestinský konflikt v architektuře a designu“: Daniel Ziss (FF UK)
13:00-14:00 „Reflexe Mnichovské dohody a druhé republiky očima židovského tisku v Palestině“: Zbyněk Tarant (Filozofická fakulta Západočeské univerzity)
V rámci III. Izraelského týdne na Univerzitě Karlově se odehraje i akce velvyslanectví Státu Izrael a Knihovny Václava Havla:

Cesta do Izraele Místo konání: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 1
15.00–15.15 Zahájení: Marta Smolíková (ředitelka KnVH), J. E. Gary Koren (velvyslanec Státu Izrael) a Jiří Dienstbier (ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu)

15.15–16.45 Cesta do Izraele z roku 1990 Hosté: Moše Arens, Milan Kňažko, Joel Šer, Alexandr Vondra Moderátor: Michael Žantovský 17.00–18.30 Česká republika a Izrael dnes, odkaz Václava Havla Hosté: Šlomo Avineri, Magdalena Křížová, Daniel Kumermann, Jiří Schneider Moderátor: Tomáš Pojar

18.30 Závěrečná řeč: Karel Schwarzenberg
Tlumočení čeština/angličtina zajištěno.
20.00 Sklenice piva, koncert skupiny Garage a izraelské skupiny Malox (Vinohradský pivovar, Korunní 106, Praha 10)

STŘEDA 29/4

14:30-15:00 „Spřízněni volbou: české vztahy k Izraeli včera a dnes“: Jan Fingerland (komentátor Českého rozhlasu)
15:00-17:00 „Co si myslíme, že víme: Izrael očima současné české společnosti“ - prezentace výsledků originálního dotazníkového šetření a mediální analýzy studentů 1. ročníku hebraistiky FF UK: Veronika Benešová, Sára Flemrová, Marie Getta, Alžběta Glancová, Kajetán Holeček, Kryštof Houdek, Karolina Kašeová, Daniel Koucký, Žaneta Lhotová, Lenka Pelíšková, Ráchel Slunečková, Tobiáš Smolík a Dominika Veselá

17:00-18:00 "Contemporary prospects for European Jews: Aliyah, assimilation, anti-Semitism?" Hosté: J.E. Gary Koren (velvyslanec Státu Izrael v ČR), Louise Hecht (Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP) a Gabriel Noah Brahm (Northern Michigan University a Hebrew University). Moderuje: Marcela Zoufalá (Pražské centrum židovských studií, FF UK) IN ENGLISH/V ANGLIČTINĚ

18:00 Inaugurace výstavy fotografií legendárního etnografa a spisovatele, profesora Aloise Musila: „Zahradník pouště“: Pavel Sládek (ředitel Ústavu blízkého východu a Afriky; Pražské centrum židovských studií, FF UK)

18:30 „Kořeny izraelské populární hudby v produkci izraelské armády“ - komentované ukázky: Daniel Kumermann (bývalý český velvyslanec v Izraeli)
Číše vína a pohoštění

ČTVRTEK 30/4

14:00-15:30 „Spojenec nebo pária? Izraelské volby z pohledu mezinárodního společenství“: Irena Kalhousová (blízkovýchodní analytička a doktorandka London School of Economics)
15:30-16:00 „Svoboda nesvobody: akademické bojkoty vs. akademická etika”: Zbyněk Tarant (Filozofická fakulta Západočeské univerzity)
16:00-17:00 "The Thought of Anti-Israel Boycotts: BDS in Theory": Gabriel Noah Brahm (Northern Michigan University; Hebrew University) je spoluautorem knihy The Case Against Academic Boycotts of Israel. IN ENGLISH/V ANGLIČTINĚ

NEDĚLE 3/5

14:00 Komentovaná prohlídka výstavy z části prvně publikovaných fotografií legendárního etnografa a spisovatele Aloise Musila: „Zahradník pouště“: Jakub Rumpl (FF UK) a Daniel Ziss (FF UK)

POKUD NENÍ UVEDENO JINAK, VŠECHNY AKCE SE KONAJÍ VE STUDENTSKÉM KLUBU CELETNÁ V PODZEMNÍCH PROSTORÁCH UNIVERZITY KARLOVY Adresa: Celetná 20, Praha 1

VŠECHNY PŘÍSPĚVKY JSOU V ČESKÉM JAZYCE, POKUD NENÍ UVEDENO JINAK
VSTUP JE VOLNÝ

Pro více informací pište na: marcela.zoufala@gmail.com nebo marcela.zoufala@ff.cuni.cz
či sledujte naše webové a facebookové stránky: http://pcjs.ff.cuni.cz/
https://www.facebook.com/PragueCentreForJewishStudies

An English version of the program is available on: http://pcjs.ff.cuni.cz/en/node/257

Budeme rádi, když tento program dále rozšíříte.

TĚŠÍME SE NA VÁS!

 

 

 

 

 
Nahoru