19.12.2016 [pondělí] - 23.12.2016 [pátek], zveřejněno: 01.11.2016, kategorie: Akce

České korunovační klenoty na dosah na Zámku Pardubice

České korunovační klenoty na dosah na Zámku Pardubice

Návštěvníci Zámku Pardubice brzy dostanou možnost si prohlédnout mistrovské repliky českých korunovačních klenotů a další exponáty vztahující se k životu a vládě Karla IV., od jehož narození letos uplynulo 700 let. Svatováclavskou korunu, žezlo a jablko doplní ve Velkém gotickém sále svatováclavský meč, ale také archeologické nálezy z doby vlády Lucemburků. Výstava České korunovační klenoty na dosah je ve Východočeském muzeu v Pardubicích přístupná od 8. listopadu 2016 do 5. února 2017.

„Umně vypracované repliky nejvýznamnějších symbolů české státnosti vytvořil jeden z nejlepších českých i evropských zlatníků současnosti Jiří Urban. Mimo jiné vyrobil šperky pro britskou královnu Alžbětu II. či pro papeže Jana Pavla II. a vytvořil také repliku císařské koruny Svaté říše římské,“ vysvětluje Tomáš Libánek, ředitel Východočeského muzea. Hlavním exponátem výstavy bude samozřejmě svatováclavská koruna, kterou nechal vyrobit Karel IV. ještě před svou korunovací českým králem. Ale i svatováclavský meč představuje velmi vzácný artefakt, který se používal při korunovaci českých králů. „Díky fascinující replice od mečíře Patricka Bárty se návštěvníci seznámí s podobou zbraně, jejíž vznik a původ je stále předmětem diskuse. Repliku muzeu pro výstavní účely zapůjčil Karel Floryk, jemuž tímto děkujeme,“ říká Libánek.

„Kromě replik korunovačních klenotů návštěvníci spatří archeologické nálezy z doby vlády dynastie Lucemburků. Nejzajímavější budou ukázky mečů a zbroje, například kroužkových košil,“ upozorňuje archeolog Jan Jílek. „Představíme i nálezy z městského prostředí, třeba keramické nádoby z Vysokého Mýta nebo kachle z Hradce Králové. Stranou nezůstanou ani ukázky vzácných zlatých mincí,“ dodává Jílek. Výstava připomene i prvního pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic a ukáže repliky oděvů a zbraní z lucemburského období. Návštěvníci tak poznají jak dvorské prostředí, tak běžný život ve středověkých městech. 

Výše vstupného: 100 korun (snížené 50 korun)

Bližší informace: Jan Jílek, jilek@vcm.cz, 773 819 212

www.vcm.cz/ceske-korunovacni-klenoty-na-dosah

www.ceskekorunovacniklenoty.cz

 

 

 

 
Nahoru