07.04.2016, autor: Karel Voplakal, kategorie: Ostatní

Centrum pro seniory hradeckého biskupství

Centrum pro seniory hradeckého biskupství

Již mnoho let s velkým zájmem a s potěšením sledujeme činnost Diecézního centra pro seniory při Biskupství v Hradci Králové. Je třeba zdůraznit, že toto Centrum je mezi českými diecézemi zatím zcela ojedinělé; věřící ostatních diecézí jej mohou hradecké diecézi tak trochu závidět. Jeho činnost je všeobecně známa a o účast na jeho akcích mají zájem nejen Hradečtí, ale věřící z celých Čech a Moravy.  

Centrum se věnuje formaci a vzdělávání seniorů, organizuje pro ně duchovní cvičení s osvědčenými exercitátory - dokonce i v krásném prostředí pensionu Marianum v Janských Lázních; v době školních prázdnin tamtéž zajišťuje pobyty seniorů s jejich vnoučaty, organizuje aktuální nábožensko-vzdělávací přednášky pro seniory i jejich animátory a jako přednášející zajišťuje vynikající odborníky - teology i další špičkové reprezentanty různých společensko-vědních disciplín i úspěšné aktivisty z praxe.

Centrum organizuje a zajišťuje zajímavé a zpravidla velmi zdařilé tuzemské i zahraniční poutní zájezdy, jichž se vždy účastní duchovní kněžský doprovod, takže účastníci mají každodenní bohoslužby a aktuální homilie. Velmi oblíbené jsou poutní cesty po stopách apoštolů: ohniskem zájmu Centra jsou zejména pouti po stopách apoštolských cest sv. Pavla - prakticky po celém východním Středomoří. Nikdy se nestalo, že by účastníci poutních cest nebyli spokojeni.

Vedle vysloveně poutních zájezdů jsou organizovány i oblíbené duchovně-odpočinkové pobyty například ve Vysokých Tatrách, rovněž vždy s duchovním doprovodem.

Hradecké Centrum pro seniory vydává svůj vlastní internetový časopis pod webovou adresou www.simeon.cz. Příspěvky, resp. články zaměřené na „dříve narozené“ jsou rozděleny do několika tématických okruhů: zamyšlení a  duchovní rubrika, příběhy, uskutečněné i chystané akce, humor a další. Častým a oblíbených přispěvatelem do duchovní rubriky je například P. Jan Rybář SJ i další. Tento web si nalezl oblibu i odezvu mnoha čtenářů v celé České republice.

Je obdivuhodné, kolik úspěšné činnosti je vidět za tak poměrně malým kolektivem Diecézního centra pro seniory v Hradci Králové. Nezbývá než jim dál „držet palce“ a popřát mnoho Božího požehnání v tomto záslužném díle!

Karel Voplakal

 

Ing. Karel Voplakal, CSc. je bývalý vědecký pracovník (Výzkumný ústav České akademie zemědělských věd), 52 let v manželství s Marií Voplakalovou, otec tří dětí, dědeček osmi vnoučat, redaktor webu Simeon.cz

 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Akademie pro aktivní třetí věk
Akademie pro aktivní třetí věk

20.11.2015 14:00

Autor: Jan Jankovič

Počet fotek ve fotogalerii: 8

Fotogalerie Zobrazit fotky Akademie pro aktivní třetí věk

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru